Επικαιρότητα

Διαβάστε τα τελευταία νέα
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στο τραπέζι βρίσκονται σχεδιασμοί για την καταβολή επιταγή ακριβείας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης και επιδοτήσεις σε καύσιμα και ρεύμα. 

Στο καλάθι των μόνιμων παρεμβάσεων είναι μεταξύ άλλων  η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και τις συντάξεις, η αύξηση στις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα που περικόπηκαν το 2012, και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Εξετάζονται επισης, αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου για το 2023, η μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%, αλλά και η μείωση ή ακόμα και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Πορεία εσόδων

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022  στέλνουν θετικά μηνύματα καθώς καταγράφεται υπέρβαση 5,2 δισ. στα φορολογικά έσοδα, που εν μέρει οφείλεται και στην αύξηση του πληθωρισμού.  Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31.094 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.167 εκατ. ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα. Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο, τα έσοδα ενισχύθηκαν από τη σημαντική είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανήλθε σε 897 εκατ. ευρώ περίπου για τον εν λόγω μήνα.

Πορεία καυσίμων

Την ίδια στιγμή παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις τιμών ακόμη και στην ίδια περιοχή, κάτι που δημιουργεί αν μη τι άλλο υποψίες ότι κάτι δεν πάει καλά στην αλυσίδα διακίνησης και εμπορίας καυσίμων.

Και όπως σημειώνουν αναλυτές ίσως είναι λογικό να υπάρχουν αποκλίσεις τιμών στην ίδια περιοχή της τάξεως μερικών λεπτών του ευρώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό η απόκλιση αυτή να φτάνει τα 20 ή τα 40 λεπτά το λίτρο, όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις.

Σχόλιο

Θα πρέπει να γίνει παρέμβαση στον Ε.Φ.Κ με μείωση του. Θυμίζουμε ότι σήμερα ο Ε.Φ.Κ βρίσκεται στο επίπεδο του 0,70€/λίτρο. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στον Φ.Π.Α. Θα πρέπει να υπάρξει μείωση στον Φ.Π.Α σε βασικά αγαθά και σε είδη πρώτης ανάγκης. Τα λέμε κάθε φορά. Δεν αρκούν μόνο οι πλατφόρμες για τα καύσιμα και ρεύμα (fuel pass, power pass). Θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση για όλες τις οφειλές (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία), ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο κάποιος να κινδυνεύσει να χάσει το ακίνητο του. Τόλμη και γρήγορες αποφάσεις χρειάζονται.....


Παναγιώτης Ράγγος 

Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης - Οικονομολόγος

 

 

 

Help Desk

Αιτήματα Υποστήριξης
Έχετε κάποια απορία πάνω στα φορολογικά, εργασιακά, πληροφορική ? Εσείς ρωτάτε... Εμείς απαντάμε !!!
Γνωσιακή Βάση
Η γνωσιακή βάση είναι ένας ηλεκτρονικός πόρος που περιέχει συχνές ερωτήσεις για φορολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, προγράμματα, συμβουλές, κτλ.
Κλείσιμο Συνάντησης
Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσουμε μέσω τηλεδιάσκεψης. Κάντε κράτηση συνάντησης...