Φορολογικα Φυσικών Προσώπων

Διαβάστε τα τελευταία νέα
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Μέχρι και σήμερα 29 Ιουλίου έχουν περιθώριο διορθώσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πλατφόρμα για τις διορθώσεις των λαθών και των παραλείψεων στο Ε9.

Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε ότι η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) θα είναι εκτός λειτουργίας από 30/07 έως και 03/08

Μετά από την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, με το νέο υπολογισμό του φόρου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), όσοι υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

■ Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας

■ Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου,Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.Τα λάθη που κοστίζουν επιπλέον φόρο

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με τα στοιχεία που μπορεί να έχουν δηλωθεί λάθος ή τα παραλήψεις που μπορεί να έχουν γίνει και τελικά να αυξάνουν τον τελικό λογαριασμό του φόρου.


Τι λάθη γίνονται

■ Συνήθως οι ιδιοκτήτες ξεχνούν να δηλώσουν τους βοηθητικούς χώρους, με αποτέλεσμα αυτοί να φορολογούνται ως κύριοι, ενώ μεγαλύτερο φόρο πληρώνουν και όσοι έχουν παραλείψει να συμπληρώσουν τον όροφο του ακινήτου, με αποτέλεσμα ο φόρος να υπολογίζεται σαν το ακίνητο να βρίσκεται στον υψηλότερο όροφο της οικοδομής.

Συχνό επίσης είναι το λάθος, οι ιδιοκτήτες να ξεχνούν να δηλώσουν ότι το κτίριο είναι ημιτελές και κενό προκειμένου να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου 60%, ενώ πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες αναγράφουν λάθος το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος που ολοκληρώθηκε η οικοδομή.

■ Πρόβλημα υπάρχει για τον υπολογισμό του φόρου στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού, αν δεν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων με κτίσμα θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν το κτίσμα είναι γεωργικό, αλλιώς ο φόρος πενταπλασιάζεται.

■ Σημαντικό είναι να αποτυπωθεί με ακρίβεια η απόσταση του αγροτεμαχίου από τη θάλασσα, καθώς για μικρότερη των 700 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.

■ Ένα άλλο σύνηθες λάθος είναι, η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.


Παναγιώτης Ράγγος 

Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης - Οικονομολόγος

 

 

 

Help Desk

Αιτήματα Υποστήριξης
Έχετε κάποια απορία πάνω στα φορολογικά, εργασιακά, πληροφορική ? Εσείς ρωτάτε... Εμείς απαντάμε !!!
Γνωσιακή Βάση
Η γνωσιακή βάση είναι ένας ηλεκτρονικός πόρος που περιέχει συχνές ερωτήσεις για φορολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, προγράμματα, συμβουλές, κτλ.
Κλείσιμο Συνάντησης
Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας εξυπηρετήσουμε μέσω τηλεδιάσκεψης. Κάντε κράτηση συνάντησης...